Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Ποια είναι η λαρισινή εταιρεία Soukos Robots που παρέχει τεχνογνωσία στη μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ


Ηταν το 1982 όταν ο 28χρονος τότε Κ. Σούκος εγκατέλειπε τη θέση του στο Κέντρο Ερευνών Εθνικής Αμυνας (ΚΕΕΘΑ) για να στήσει μια δική του εταιρεία στον τομέα της έρευνας - και μάλιστα στη Λάρισα. Σίγουρα θα είχε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του αλλά μάλλον δεν θα φανταζόταν ότι κάποια μέρα θα έφτανε η στιγμή που θα πωλούσε τεχνογνωσία στη μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Συγκεκριμένα την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε η παραχώρηση στην αμερικανική αμυντική βιομηχανία Raytheon δικαιωμάτων τεχνολογίας από τη Soukos Robots για την παραγωγή του συστήματος αναχαίτισης ρουκετών «αντι-RPG», όπως αυτές που χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες στην επίθεσή τους στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα!
* Η πατέντα
Ο αντιπρόεδρος του ομίλου Raytheon International κ. Γκλιν Ρέιμαν με τις δηλώσεις του έδωσε την καλύτερη πιστοποίηση στην πατέντα της Soukos Robots: «Γυρίσαμε όλον τον κόσμο αλλά σαν το προϊόν της Soukos δεν βρήκαμε πουθενά» είπε.Σύμφωνα με τα στελέχη της Soukos, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αεροσκάφη, σε άρματα μάχης και σε οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Το παθητικό αυτό σύστημα προστασίας αχρηστεύει τη ρουκέτα όσο είναι στον αέρα και προτού φθάσει στον στόχο της. Η Raytheon, που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης με ετήσιες πωλήσεις της τάξεως των 22 δισ. δολαρίων, θα πληρώσει για την παραχώρηση των δικαιωμάτων τεχνολογίας 31 εκατ. δολάρια (23,8 εκατ. ευρώ), αν και στο ποσό αυτό δεν υπολογίζεται η ολική εμπορική προοπτική της συμφωνίας. Η Soukos Robots είναι συνέχεια της ατομικής επιχείρησης του 53χρονου κ. Σούκου με δραστηριότητες στην έρευνα - μελέτη - σχεδιασμό και κατασκευή αυτόματων ρομποτικών μηχανημάτων σύγχρονης τεχνολογίας για βιομηχανίες εσωτερικού και εξωτερικού.
Ο κ. Σούκος, ο οποίος έχει σπουδάσει ηλεκτρονικός και στη συνέχεια φοίτησε στη Σχολή Haber στην Κολονία στη θεωρία φωτοτεχνικής, αποδέχεται τον χαρακτηρισμό «εφευρέτης» και δηλώνει ότι από εδώ και πέρα η Soukos Robots εισέρχεται σε μια άλλη εποχή. Τα χόμπι δεν θα μπορούσαν να είναι άλλα από το κυνήγι και τη σκοποβολή.
Τα τελευταία χρόνια δίνει βάρος στον σχεδιασμό και στην κατασκευή αμυντικού εξοπλισμού. Η εταιρεία έχει στενή συνεργασία με το ελληνικό Δημόσιο και ειδικότερα το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το Πολεμικό Ναυτικό, την Πολεμική Αεροπορία αλλά και Ειδικές Δυνάμεις της χώρας μας. Παρ' όλα αυτά, επρόκειτο για μια μικρή εταιρεία με 7 εκατ. ευρώ τζίρο και 65 άτομα προσωπικό με εγκαταστάσεις στο 9ο χλμ. Λάρισας - Θεσσαλονίκης.
Ωσπου έκανε την εμφάνισή του ο κ. Θ. Λιακουνάκος της Axon Holdings, ο οποίος επείσθη για τις προοπτικές της εταιρείας και τα προϊόντα της και εκμεταλλευόμενος τις σχέσεις του με διεθνείς εταιρείες αμυντικού υλικού έφερε σε επαφή τη λαρισινή εταιρεία με την ελίτ της πολεμικής βιομηχανίας. Οι πατέντες του κ. Σούκου δοκιμάστηκαν σκληρά σε πεδία βολής στις ΗΠΑ για να ανακοινωθεί τελικά η παραπάνω συμφωνία. Η Axon για τη μεσολάβησή της θα λαμβάνει το 15% των εισπράξεων της Soukos από τις πωλήσεις του συστήματος προστασίας, ενώ η λαρισινή εταιρεία θα επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της ώστε να έχει και τη δυνατότητα παραγωγής του προϊόντος.
* Ευρεσιτεχνίες
Σύντομα η Soukos θα λανσάρει άλλες δύο ευρεσιτεχνίες σε επικείμενους διαγωνισμούς των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Υγείας. Η πρώτη θα αφορά την καταστροφή πυρομαχικών ως 40 mm (στην Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή 23.000 τόνοι τέτοιων πυρομαχικών) και η δεύτερη τη διαχείριση νοσοκομειακών αποβλήτων. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Σούκου στο «Βήμα», η τεχνολογία για τα πυρομαχικά συνίσταται στην καταστροφή τους χωρίς έκρηξη, με οικολογικό τρόπο, ενώ το σύστημα διαχείρισης νοσοκομειακών αποβλήτων θα έχει τη δυνατότητα εξαΰλωσης των αποβλήτων.

ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.