Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου 2015

Πρόγραμμα «ΩΚΥΑΛΟΣ»: Το νέο Σκάφος Ανορθοδόξου Πολέμου ελληνικής σχεδίασης και κατασκευήςΕβδομάδα αισιόδοξων ειδήσεων για το Πολεμικό Ναυτικό αυτή που διανύουμε, καθώς μετά τις άκρως επιτυχημένες δοκιμές μεγίστου βάθους κατάδυσης που εκτέλεσε το υποβρύχιο ΠΙΠΙΝΟΣ (S121) και τα εξαιρετικά, μέχρι τώρα, αποτελέσματα των δοκιμών εν καταδύσει που εκτελεί το υποβρύχιο ΩΚΕΑΝΟΣ (S118), ήρθε να προστεθεί ακόμη μία σημαντική είδηση.
Σύμφωνα με στοιχεία που αποδέσμευσε το ΓΕΝ και πρωτοδημοσιεύτηκαν στα Παραπολιτικά, τους τελευταίους έξι μήνες αναπτύσσεται και δοκιμάζεται πλέον εντατικά το πρώτο Σκάφος Ανορθοδόξου Πολέμου (ΣΑΠ), η σχεδίαση και κατασκευή του οποίου έχει γίνει από την εταιρεία Ν.ΜΠΟΥΛΕΛΑΚΗΣ ΑΕΒΕ σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό για τις ανάγκες της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών, στo πλαίσιo του προγράμματος «ΩΚΥΑΛΟΣ». Το πρωτότυπο αυτό σκάφος, που αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από αλουμίνιο, έχει συνολικό μήκος που δεν ξεπερνά τα 14 μέτρα, αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα, έχει μεγάλη αυτονομία, ενώ μπορεί να επιχειρεί και κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Έχει τετραμελές πλήρωμα, μεταφέρει ένα στοιχείο βατραχανθρώπων, καθώς και πλήρη εξοπλισμό μάχης, ενώ άξιο μνείας είναι το ρομποτικό σύστημα εδράσεως, κινήσεως, κατευθύνσεως, τηλεχειρισμού και σκοπεύσεως Ελληνικής εταιρείας (Soukos Robots) για πολυβόλο έως 0,50 τύπου Browning ή βομβιδοβόλο των 40 χιλιοστών.

Οι δοκιμές πραγματοποιούνται με απόλυτη επιτυχία. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των δοκιμών του «ΩΚΥΑΛΟΣ» σε επιχειρησιακές συνθήκες (και αφού οι αρμόδιοι επιτελείς προχωρήσουν σε αξιολόγηση και τυχόν διορθωτικές προτάσεις) θα ξεκινήσει η διαδικασία παραγωγής προκειμένου να αντικατασταθούν σταδιακά τα υπάρχοντα, παλαιά ΣΑΠ. Επιπλέον, για λόγους ομοιοτυπίας και οικονομίας, αντί της συνήθους έως τώρα πρακτικής της ξεχωριστής επιλογής από τον κάθε Κλάδο, το εν λόγω σκάφος αναμένεται να καλύψει και τις ανάγκες των Μοιρών Αμφίβιων Καταδρομών του Στρατού Ξηράς.


ΠΗΓΗ Ε-ΑΜΥΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.