Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Ελληνική εταιρεία υπογράφει συμφωνία αξίας 31 εκατομμυρίων δολαρίων με την Raytheon


Ο κ. Κώστας Σούκος είναι ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εταιρείας ρομποτικών συστημάτων Soukos Robots με έδρα τη Λάρισα. Αν και η εταιρεία λειτουργεί ήδη από το 1979, τράβηξε πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας μόλις πριν από μερικές ημέρες, όταν υπέγραψε συμφωνία αξίας 31 εκατομμυρίων δολαρίων με την αμερικανική εταιρεία Raytheon για την πώληση του συστήματος προστασίας οχημάτων μάχης από επιθέσεις με ρουκέτες RPG.
Στα πιο πρόσφατα προϊόντα της Soukos Robots - εκτός από το αμυντικό σύστημα κατά των επιθέσεων με ρουκέτες RPG, όπως αυτή που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα - περιλαμβάνονται σύστημα επιτήρησης συνόρων, στρατοπέδων, αεροδρομίων και βραχονησίδων σε πραγματικό χρόνο, σύστημα καταστροφής παντός τύπου και διαμετρήματος πυρομαχικών και ναρκών, ρομποτικές βάσεις πολυβόλων για πλωτά σκάφη και οχήματα.
«Η χρήση του μυαλού που ο καθένας διαθέτει είναι η πύλη προς το μέλλον», λέει ο κ. Σούκος και προσθέτει πως με αυτή τη διαπίστωση δουλεύει σε όλη του τη ζωή. «Πάντα ήθελα να ασχοληθώ με την κατασκευή ρομποτικών συστημάτων. Τελείωσα την Ανώτερη Σχολή Ηλεκτρονικών και συνέχισα τις σπουδές μου στην Κολωνία, στη Θεωρία Φωτοτεχνικής. Στη συνέχεια ξεκίνησα την εταιρεία εδώ στη Λάρισα».
Έρευνα και σχεδιασμός
Η Soukos Robots δραστηριοποιείται στην έρευνα, τον σχεδιασμό και την κατασκευή πρωτοποριακών ρομποτικών συστημάτων με ευρύ πεδίο εφαρμογών στους τομείς της άμυνας και της βομηχανίας. «Τα τελευταία χρόνια ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας αφορά την ανάπτυξη και την παραγωγή εξειδικευμένων αμυντικών συστημάτων. Μάλιστα, η εταιρεία έχει πάρει ειδικό πιστοποιητικό ασφαλείας από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πράγμα που της επιτρέπει να διαχειρίζεται εμπιστευτικό υλικό και έγγραφα», σημειώνει ο κ. Σούκος. Η ειδίκευση της εταιρείας στον σχεδιασμό αμυντικών συστημάτων έφερε και τη συνεργασία με τον αμερικανικό κολοσσό. «Οι εικόνες της φρίκης που προκαλούν ο πόλεμος και η τρομοκρατία, ιδιαίτερα όταν τα θύματα είναι άμαχοι και παιδιά, με οδήγησαν στην έρευνα και την κατασκευή αμυντικών ηλεκτρονικών οπλικών συστημάτων. Μέχρι σήμερα στις εγκαταστάσεις της Soukos Robots έχουν παραχθεί μόνο αμυντικά συστήματα και ουδέποτε πουλήσαμε συστήματα επίθεσης και καταστροφής», λέει ο κ. Σούκος.

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος»... παίζει άμυνα με «Ηρακλή» και «Οδυσσέα»
ΓΙΑ ΤΟΝ 53ΧΡΟΝΟ Κώστα Σούκο, ιδιοκτήτη της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας που έχει έδρα τη Λάρισα, η συνεργασία με την αμερικανική Raytheon είναι ένας σταθμός στην πορεία του: ούτε η αρχή ούτε βεβαίως το τέρμα της διαδρομής. Άλλωστε, όπως σημειώνει, έχει συνεργασθεί με την Boeing, την Smith& Wesson, τη General Dynamics, τη Lockheed Martin και με κρατικές υπηρεσίες διαφόρων χωρών.
Στην Ελλάδα, προϊόντα της Soukos Robots υπάρχουν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: πρόκειται για τα ρομπότ «Ηρακλής» που συγκεντρώνει αποσκευές αγνώστου κατόχου και «Οδυσσέας 2000», που εξουδετερώνει εκρηκτικούς μηχανισμούς.
Στην Αντιτρομοκρατική
Το «Οδυσσέας», μάλιστα, είχε επιλεγεί πριν από τους Ολυμπιακούς του 2004 από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για την εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών, ύστερα από διεθνή διαγωνισμό. «Δεν φθάσαμε από τη μια μέρα στην άλλη να πουλάμε τεχνογνωσία στις μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες του κόσμου, σε χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και κυρίως στους Αμερικανούς», λέει ο κ. Σούκος, «χρειάσθηκε πολλή δουλειά, πολύ μεγάλη επιμονή και αγάπη γι' αυτό που κάνουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.